Anti-Plagiat

Plagiatul este astăzi un fenomen care face parte din viața cotidiană a studenților care se pregătesc pentru lucrarea de  licenta sau disertatie. Verificarea manuală a propozițiilor, cuvintelor, paragrafelor plagiate a devenit pur și simplu imposibilă, deoarece resursele sunt nelimitate. Acesta este motivul pentru care apar din ce în ce mai multe platforme digitale sub forma unui software anti-plagiat. Acestea urmăresc să ajute studenții să prevină plagiatul, dar și să permită instituțiilor de învățământ să detecteze cazurile de plagiat. Trebuie să știți că plagiatul, indiferent de forma sa, este o abatere academica gravă care nu trebuie tratata cu ușurință deoarece atunci când este detectată, consecințele pot fi dramatice.

Există, așadar, o mulțime de programe anti-plagiat disponibile în prezent pe internet. Vă oferim aici un articol care compară diferite programe anti-plagiat, gratuite sau cu plată, pentru a le găsi direct pe internet si pentru a vă ajuta să detectați plagiatul în documentele dvs. academice. Veți găsi, de asemenea, la sfârșitul acestui articol, câteva sfaturi practice, bune, despre utilizarea acestor soluții.

Ce este plagiatul? 

Să înțelegem mai întâi ce se înțelege prin „plagiat”. Pentru a-l defini în cel mai simplu mod posibil, plagiatul este actul prin care o persoană folosește sau preia lucrarea, lucrările, ideile altcuiva, fără a o cita, în propriul său interes. Vorbim și despre furtul proprietății intelectuale. Cu alte cuvinte, este „preluarea dreptului de proprietate” asupra operei altcuiva.

Pentru a evalua mai bine calitatea serviciilor oferite de software-ul anti-plagiat și, prin urmare, pentru a înțelege comparațiile care vor urma, se recomandă cunoașterea diferitelor forme de plagiat care există:

  • Plagiat direct sau plagiat intenționat: Este actul de a repeta cuvânt cu cuvânt, de a revendica ideile, operele sau lucrările unei persoane ca ale tale, fără a le cita. Cu aceeași structură a propoziției și cu același sens. Este cea mai comună formă de plagiat.
  • Auto-plagiat sau auto-plagiat: După cum sugerează și numele său, este actul de a reproduce o scriere, o idee, o expresie etc … pe care le-ați publicat deja sau le-ați trimis oficial anterior. Acest act, considerat fraudulos, este într-adevăr o altă formă de plagiat.
  • Copiaza si lipeste: Spre deosebire de parafrazare, este faptul de a copia și lipi texte aici și colo, din aceeași sursă sau nu, și a le aduce împreună pentru a crea un text. Considerat a fi plagiat, este ușor de detectat prin software anti-plagiat, chiar și cu anumite părți reformulate.

Ce este software-ul anti-plagiat? Software-ul anti-plagiat este un instrument care detectează similitudinile dintre documentul supus testului și baza de date a software-ului utilizat. Asemănările observate sunt asociate cu plagiatul.

De ce să folosiți software anti-plagiat? Din ce în ce mai multe universități, instituții și mari facultati utilizează sistematic software anti-plagiat atunci când primesc documente academice de la studenții lor. Scopul este de a verifica dacă ei înșiși produc conținutul pe care îl revizuiesc și de a recunoaște autorii surselor pe care le folosesc.

Plagiatul se poate dovedi, de asemenea, a fi un act neintenționat al unui student, care pur și simplu nu își dă seama că a copiat și a lipit. Acum este posibil ca elevii să verifice dacă nu au comis plagiat înainte de a-și depune documentul.  În urma raportului pe care îl obțin din software-ul pe care îl folosesc, fac apoi modificările necesare pentru a face un document cu cât mai puțin plagiat posibil. 

Utilizarea software-ului anti-plagiat permite studenților să evite consecințele care pot deveni dramatice. Într-adevăr, un caz de plagiat „minor” poate da naștere unui 0 pentru studentul în cauză sau demiterii acestuia, cu consecințe evidente asupra viitorului său academic. Cu toate acestea, o infracțiune gravă, cum ar fi reproducerea unei opere protejate prin drepturi de autor și care nu este citată, poate duce la proceduri judiciare pedepsite cu pedepse penale sau chiar închisoare pentru plagiat. 

Cum funcționează software-ul anti-plagiat? Software-ul anti-plagiat funcționează ca un motor de căutare (Google sau altele) și își propune să vă arate cuvintele, propozițiile sau paragrafele care sunt plagiate.

Software-ul generează apoi un raport detaliat care conține toate cazurile de plagiat găsite în documentul testat.  Performanța software-ului anti-plagiat este măsurată prin procentul de articole plagiate pe care le va putea detecta.

Software anti-plagiat utilizat de studenți
Scribbr
Compilatio
Grammarly
SmallSEOTools
Plagscan
Fiecare are avantajele și dezavantajele sale.

Puteți combina utilizarea mai multor programe software unul după altul, mai ales dacă utilizați doar versiuni gratuite. Fiecare dintre ele are limitările sale, precum și avantajele sale. Și amintiți-vă, fiecare software anti-plagiat are un număr limitat de documente în baza sa de date, cu care le compară. Prin urmare, un singur software nu garantează niciodată eficiența 100% anti-plagiat. Eficiență care scade și mai mult în modul liber. Dacă nu, utilizați software-ul gratuit sau versiunile gratuite numai pentru a verifica fragmente mici de texte (nu mai mult de o pagină Word) sau dacă doriți să testați serviciul înainte de a trece la versiunea sa plătită.