Așteptări pentru licenta sau disertatie

Așteptări pentru licenta sau disertatie

O eroare gravă comisă adesea de editor vine din neglijența pe care o face în lectură și din considerarea „tuturor elementelor” incluse în cerinte care provine din unitatea de instruire, din care provine cercetătorul. Într-adevăr, scriitorul tinde să creadă că știe deja cerințele „pe de rost”.

Desigur, există un minim de reguli și norme standard de urmat și respectat în pregătirea oricărei lucrari. Cu toate acestea, nu totul este standardizat, ci dimpotrivă la diferite niveluri: de exemplu, dacă multe instituții interzic utilizarea primelor persoane (singular și plural) în scris, este totuși invers pentru alte unități care necesită chiar utilizarea consecventă a „eu-ului”.

Mie mi s-a întâmplat uneori, în primele mele experiențe în meserie, să trebuiască să revizuiesc o lucrare făcută din cauza acestei neglijențe: am crezut că totul merge sistematic și că specificațiile sunt „prea” deopotrivă, încât citirea lor completă necesită timp. prețios. Este adevarat ! Ele seamănă, dar doar o asemănare care uneori ascunde detalii care fac diferența (există, de exemplu, instituții care și-au dezvoltat propriile standarde bibliografice, separate de standardele largi utilizate în general) și se abțin de la acestea. citirea, în acest caz, consumă mult mai mult timp în ceea ce privește revizuirea (decât citirea cu atenție). Desigur, există „standarde” (standarde APA pentru referințe bibliografice, de exemplu) care nu se modifică: aceste elemente trebuie doar trecute în diagonală; Precizez bine, „a citi în diagonală” și nu „a neglija”. Într-adevăr, există specificații care pot conține cereri care sunt foarte greu de îndeplinit, sau erori s-au strecurat în aceste specificații care riscă să crească în mod substanțial activitatea editorului dacă acesta nu le-a citit. cu grija.

Este important să ne amintim că specificațiile constituie contractul dintre cercetător și scriitor, iar acest element are o valoare constrângătoare față de acesta din urmă: nu puteți contesta o cerere atâta timp cât apare în specificații. acuzațiile convenite între cele două părți. În plus, specificațiile conțin adesea cerințele juriului pentru elaborarea tezei.