Gestionarea masei de informații

Gestionarea masei de informații

Unul dintre efectele secundare ale disponibilității informațiilor pe internet este gestionarea masei de informații care este în general abundentă pe acest canal. Deci, cum extrageți doar informațiile relevante pentru memorie și evitați redundanța? Evident, trebuie să citiți documentele colectate.

Iată o listă de propuneri pentru această optimizare a utilizării informațiilor din aceste documente:

  • Nu este recomandabil să încercați să adunați o cantitate mare de documente și apoi să le citiți. În schimb, primele câteva documente recuperate ar trebui citite pentru a identifica concepte majore susceptibile de a fi asociate cu disertația. De fapt, lecturile timpurii oferă direcțiile generale pentru lecturile ulterioare.
  • Este recomandabil să începeți cu documentele „generale” (cărți / articole) care abordează subiectul tezei. Acest lucru face posibilă distincția conceptelor de bază ale cercetării și, astfel, continuarea cercetării documentare concentrându-se asupra lor.
  •  Să luăm ca exemplu ilustrativ următoarea problemă: ”  Cum poate izolarea socială a persoanelor în vârstă vulnerabile să faciliteze anumite situații de abuz de slăbiciune?” Prin urmare, scriitorul va lua în considerare conceptele de „izolare socială”, „vârstnici”, „vulnerabilitate” și „abuz de slăbiciune”. Prin urmare, cercetarea se va concentra asupra lucrărilor generale care tratează aceste teme.
  • Treptat, bazându-se pe aceste concepte de bază, cercetarea documentară se concentrează apoi pe documente mai specializate, fără a se pierde. Reconsiderând exemplul ilustrativ anterior, primele lecturi (ale unei cărți după concept identificate, de exemplu) ar trebui să permită scriitorului să aprofundeze alte concepte și noțiuni precum „dependență funcțională”, „autonomie”, „Singurătatea”, „protecția legală” etc.
  • Efectuați o „citire rapidă” a documentelor. Nu este vorba de citirea unui document „în grabă”, ci mai degrabă de o citire „în diagonală”: începeți cu rezumatul documentului (dacă are), introducerea și concluzia (aceste trei elementele trebuie să conțină esența documentului, vom vedea mai multe despre introducere și concluzie); apoi, continuați cu rezumatul (sau cuprinsul) care trebuie să arate progresul ideilor care acoperă partea de jos a documentului; apoi localizați cuvintele cheie (unul sau câteva concepte cheie ale disertației pot apărea printre acestea) înainte de a citi într-o manieră mai mult sau mai puțin aprofundată părțile în strânsă relație cu obiectul studiului și conceptele de bazat.
  • Producerea unei note rezumative de 3 până la 5 pagini poate fi benefică atunci când aveți mai multe documente care tratează același concept.
  • În cele din urmă, este foarte recomandat să „evidențiați” elementele considerate importante pentru a le putea găsi mai bine mai târziu.

Pe măsură ce cercetarea documentară avansează, este posibil să se construiască treptat planul lucrarii de licenta sau disertatie.